دوره 2، شماره 1 - ( 6-1395 )                   دوره 2 شماره 1 صفحات 68-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nemati S, Babaei A, Sedaghat S. A numerical Algorithm Based on Chebyshev Polynomials for Solving some Inverse Source Problems. mmr 2016; 2 (1) :47-68
نعمتی سمیه، بابایی افشین، صداقت سلمه. یک الگوریتم عددی بر پایه چندجمله‌ای‌های چبیشف برای حل برخی مسائل منبع معکوس. پژوهش های ریاضی. 1395; 2 (1) :47-68

1- دانشگاه مازندران، گروه ریاضی، بابلسر
2- دانشگاه صنعتی بوئین زهرا

در این مقاله، دو مسئله معکوس تعیین جمله منبع مجهول در یک معادله سهموی بررسی می­شوند. ابتدا جمله منبع مجهول به‌صورت ترکیبی از توابع چبیشف تخمین زده می­شود. آن‌گاه یک الگوریتم عددی بر پایه چندجمله­ای­های چبیشف برای تعیین جواب مسئله ارائه می­شود. برای حل مسئله، ماتریس­های عملیاتی انتگرال­گیری و مشتق­گیری معرفی شده و برای تبدیل مسئله اشاره شده به معادلات ماتریسی استفاده می­شوند که متناظر با دستگاه معادلات جبری خطی با ضرایب چبیشف مجهول است. با توجه به بدوضعی این مسائل معکوس، روش منظم‌سازی تیخونوف با معیار اعتبارسنجی متقابل کلی، برای تعیین جواب­های پایدار به‌کار برده می­شود. در نهایت، در بخش آخر، چند مثال برای مشخص کردن توانایی و کارایی این روش ارائه می­شوند. نتایج عددی نشان می­دهند که روش پیشنهادی یک روش قابل اعتماد بوده و جواب‌های عددی با دقت زیاد است.

نوع مطالعه: علمی پژوهشی کاربردی | موضوع مقاله: جبر
دریافت: 1395/10/27 | ویرایش نهایی: 1396/6/22 | پذیرش: 1395/10/27 | انتشار: 1395/10/27 | انتشار الکترونیک: 1395/10/27