دوره 5، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1398 1398 )                   دوره 5 شماره 1 صفحات 38-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babayar-Razlighi B. Extrapolation Method for Numerical Solution of a Model for Endemic Infectious Diseases. mmr 2019; 5 (1) :29-38
بابایاررازلیقی بهمن. روش برون‌یابی برای حل عددی یک مدل بیماری‌های عفونی بومی . پژوهش های ریاضی. 1398; 5 (1) :29-38

دانشگاه صنعتی قم، دانشکدۀ علوم پایه، گروه ریاضی ، bbabayar@gmail.com

در این مقاله یک مدل بیماری عفونی را که به شکل دستگاه معادلات انتگرال ولترای نوع دوم غیرخطی است در نظر می‌گیریم. این مدل از نوع مدل SIR است. روش برون‌یابی به‌سوی حد ریچاردسون را برای حل این سیستم طوری طراحی می‌کنیم که با یک فرایند تکرار، سیستم غیرخطی با درجۀ دقت خوب قابل حل باشد. الگوریتم حل چنین سیستمهایی به‌طور کامل تشریح می‌شود. این الگوریتم دارای نوعی ساختار تو در تو است که باعث می‌شود از اطلاعات پیشین در زمان‌های بعدی بتوان استفاده کرد و همین امر برنامه‌نویسی این الگوریتم را جالب کرده است. این الگوریتم با هر زبان سطح بالا قابل برنامه‌نویسی است، که ما این فرآیند را با زبان برنامه‌نویسی Mathematica انجام داده‌ایم. تحلیل خطا هم از دیدگاه تئوری آنالیز عددی و هم با استفاده از چند مثال نمونه به‌طور شفاف نشان داده شده است، برای این منظور طیفی از نمونه مسائلی را با استفاده از تبدیلات لاپلاس طراحی کردیم که جواب تحلیلی داشته باشند.

نوع مطالعه: علمی پژوهشی کاربردی | موضوع مقاله: جبر
دریافت: 1396/2/23 | ویرایش نهایی: 1398/4/18 | پذیرش: 1397/1/14 | انتشار: 1398/4/22 | انتشار الکترونیک: 1398/4/22