دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   دوره 6 شماره 4 صفحات 540-527 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babolian, Chitsaz F, Davari A. Numerical Solution using Chebyshev Expansion of the Higher-Orders Linear Fredholm Integro-Differential-Difference Equations with Variable Coefficients. mmr 2020; 6 (4) :527-540
بابلیان اسمعیل، چیت ساز فاطمه، داوری علی. حل عددی معادلات انتگرال –دیفرانسیل تأخیری فردهلم خطی مرتبۀ بالا با ضرایب متغیر با استفاده از بسط چبیشف. پژوهش های ریاضی. 1399; 6 (4) :527-540

1- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم ریاضی و کامپیوتر
2- دانشگاه اصفهان، پردیس خوانسار، گروه ریاضی ، a_davari@sci.ui.ac.ir
ایدۀ اصلی این مقاله، استفاده از چندجمله‌ای‌های چبیشف برای حل معادلات انتگرال-دیفرانسیل تأخیری فردهلم خطی با مراتب بالا است. معمولاً حل این معادلات به‌روش‌های تحلیلی امکان‌پذیر نیست یا در صورت امکان بسیار مشکل است. در این روش معادله مورد نظر به‌وسیلۀ روابط ماتریسی بین چندجمله‌ای‌های چبیشف و مشتقات آنها به دستگاه  معادلات خطی تبدیل می‌شود. ماتریس‌های عملیاتی عملگرهای تأخیر و مشتق همراه با روش تائو برای محاسبۀ ضرایب مجهول بسط چبیشف جواب استفاده می‌شوند. همگرایی روش بررسی شده است. مثال‌های عددی، اعتبار و کارایی روش ارائه شده را نشان می‌دهند. هم‌چنین نتایج حاصل از روش با نتایج موجود مقایسه  شده است.

نوع مطالعه: علمی پژوهشی بنیادی | موضوع مقاله: جبر
دریافت: 1397/5/15 | ویرایش نهایی: 1399/11/26 | پذیرش: 1398/9/2 | انتشار: 1399/11/10 | انتشار الکترونیک: 1399/11/10