دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   دوره 9 شماره 3 صفحات 135-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

rezghi M, mohammadian F, behzadi ebrahimi F. Automatic Text Summarization Based on The Power of Reconstructing Sentences from Each Other in a Sparse Reconstruction Framework. mmr 2023; 9 (3) :111-135
رزقی منصور، محمدیان فائقه، بهزادی ابراهیمی فرزانه. خلاصه سازی خودکار متن مبتنی بر قدرت بازسازی جملات از روی همدیگر در یک بازسازی تنک. پژوهش های ریاضی. 1402; 9 (3) :111-135

1- دانشگاه تربیت مدرس ، rezghi@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
رشد سریع و پیوسته شبکه جهانی وب باعث شده است فرآیند استخراج اطلاعات مفید با حجم کمینه، از میان مجموعه‌ی اسناد بزرگ چالش جدی این روزها باشد. خلاصه­سازی اسناد برای انسان امری بسیار زمان‌بر و دشوار است، ولذا نیاز به یک سیستم خلاصه­سازی قدرتمند را برای کاهش حجم متون و همچنین سرعت بالاتر دسترسی به اطلاعات مفید را آشکار می­کند. اخیرا سیستم خلاصه­سازی مبتنی بر رویکرد نمایش تنک ارائه شده است که سعی بر آن دارد تا هر جمله را با ترکیب خطی از جملات دیگر به صورت تنک بازسازی کند. در این رویکرد زیر مجموعه‌ای از جملات متن اصلی که حاوی اطلاعات مهم متن می‌باشد را انتخاب کرده و به عنوان خلاصه به خروجی می­فرستد. همچنین نیاز است کم‌ترین تعداد از جملات متن که حداکثر بازسازی سایر جملات متن را داشته باشد انتخاب شود، که استفاده از رویکرد نمایش تنک این هدف محقق می‌کند. این مدل از یک تابع جریمه مبتنی بر نرم L2 برای کنترل بازسازی جملات و یک عامل منظم ساز تنک مبتنی بر نرم یک تشکیل شده است. تابع بازسازی بر اساس نرمL2  سبب می‌شود که تمام کلمات کلیدی نقش مساوی در بازسازی جملات داشته باشند که این امر ممکن است باعث شود کلمات پرت نتیجه خلاصه­سازی را عوض کنند. بنابراین برای بهبود کیفیت خلاصه به دست آمده در این مقاله تابع جریمه را با نرم L1 بازنویسی می‌کنیم. این امر باعث ‌می‌شود تا میزان خطای متفاوتی برای هر کدام از کلمات در بازسازی جملات اختصاص یابد که موجب کمتر شدن حساسیت روش به کلمات پرت می­شود. نتایج پیاده سازی نشان می­دهند که روش پیشنهادی نسبت به روش‌های قبلی خلاصه‌ای سریع و با کیفیت بالا بر مبنای معیارهای ROUGE[1] وF-measure  ارائه می‌دهد.

[1] Recall-Oriented Understudy for Gisting Evaluation
.

[1] Recall-Oriented Understudy for Gisting Evaluation
نوع مطالعه: مقاله استخراج شده از پایان نامه | موضوع مقاله: ریاضی